MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Korábbi TKME kirándulások, túrák

GYENESDIÁSI  LÁTOGATÁS, 2017. augusztus 19.

a  Mozaik  Múzeumtúra  és  a  TKME   pecsételős  játék  kedvelői  számára
program:      néhány órás ismerkedés a Keszthely keleti határában fekvő község látnivalóival. A török időkben elpusztult Falud településből mára nem sok maradt, viszont a pusztítást követően kialakult, majd 1850-ben egyesült, egyúttal községgé szervezett Gyenes és Diás számos érdekességgel várja a kirándulót. Aki több napra látogat oda, számos programot tervezhet az alábbiakon kívül: felkereshet kilátó tornyot, erdei tornapályát, besétálhat felhagyott kőbányák természet által visszahódított udvarába stb.

        Megnézzük a Természet Háza Látogatóközpontot. A Bakonyerdő Zrt. három esztendeje megnyílt interaktív kiállítóhelye 2015-ben Az év ökoturisztikai létesítménye lett. A Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyók az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel és élethű diorámákkal színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetnek a hegység lakóinak világába.

        Ellátogatunk a Kerámiaházba. Akár vásárolhatunk is a korongozással stb. készült termékekből. Megtudhatjuk, hogy a gerencsérek, más szóvel gölöncsérek által használt fazekas korong kb. négyezer esztendeje ismert eszköz.

—       A főutcán sétálunk Diás irányába. Párszáz lépés után máris betérünk a gyenesi temetőkertbe az eredetileg szőlőhegyi imahelynek tervezett, végül 1826-ban klasszicizáló stílusban emelt Szent Ilona kápolnához. (A felszere-lési tárgyak zömét is ajándékozó Festetics László gróf elsőszülött leányának védőszentje volt Szent Ilona, az alapkövet is Ilona kisasszony helyezte el.)

—       Betérünk a közelben álló egykori csordásházba, más néven pásztorházba. A szépen karban tartott védett épület utcai traktusában kézműves foglalkozásokat tartanak, a hátsó két helyiségben a Keszthely környéki régészeti leletekből láthatunk különlegességeket. A környékbeli régészet emlékeiről egy érdekes kisfilmet is megtekintünk majd. A falu múltjával, térképeivel, neves személyiségei portréival stb. a községháza modern épületének folyosóin ismerkedhetünk, a pásztorházhoz hasonlóan szakavatott vezetés mellett. Látogatásunk idejére kisül a másnapi megszentelésre váró új kenyér is a tájházként is funkcionáló pásztorház kemencéjében.

—       Ebéd után választható egy jó kis strandolás a két balatoni plázs, a gyenesi Lidó és a diási Játék egyikén. A kihívást keresők látogassanak el az Öko-kalandparkba. Aki viszont továbbra is a kultúrára kíváncsi, sétáljon el velünk a diási temetőkerthez. Ott áll a korábbi kápolna Radits Ákos tervei szerint kibővítésével 1894-ben épült Havas Boldogasszony kápolna, előtte Szentháromság szoborral.

—       A hegyek felé indulva ellátogathatunk az 1644-ben épült Darnay-pincébe, melyben öt éve szőlészeti-borászati kiállítás látható. Ez is a Mozaik Múzeumtúra érintőpontja. Hazaindulás előttre betervezhető egy kis fagylaltozás a Fahrrad Tankstelle, magyar nevén Bringatanya komfortos fagylaltozóban. (Övék a 2017. év Balaton Fagylaltja, neve: a Festeticsek mandulás csókja.)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
találkozó:      a Természet Háza Látogatóközpont előtt, a parkolóban (Gyenesdiás, Dornyai utca 4.)  10.00 órakor.
Keszthely és Gyenesdiás között, könnyen megközelíthető a 71-es főút Gyenesdiás nyugati határában lévő körforgalom felől a Faludi utcán észak, majd a Dornyai utcán nyugat felé haladva.

(Az autóval vagy kerékpárral korábban érkezők 09.00 és 10.00 óra között bejárhatják az öt esztendeje megnyílt, 4 hektáros Festetics Imre Állatparkot. Ez esetben kombinált belépőt vegyenek (1000 Ft). Az állatparkban a hazai őshonos házi- és vadállatokkal — szür­ke­marha, magyar tarka, bivaly, man­ga­lica, négy­féle juh, kecske, sza­már, ló és barom­fiak, illetve gím­szar­vas, dám­szar­vas, őz, fogoly és fácán — ismerkedhetünk. Van kisállat-símogató, játszótér, büfé, mosdó, pad és asztal.)

Budapest felől jöjjön a Kvarner intercityvel Balatonszentgyörgyig, ott szálljon át a Keszthelyen át Ukkig közlekedő személyvonatra. (Keleti pu. i. 06.00 órakor, Kelenföldön megáll 06.14-kor. Balatonszentgyörgyre érk. 08.39-kor, a csatlakozó vonat indul 08.41-kor. Alsógyenes megállóhelyen tessék leszállni 09.08-kor. Az intercity elején van olyan kocsi, amelyre nem kell helyjegy, csak gyorsvonati pótjegy. A túravezető is ezzel a vonattal érkezik.
Az így érkezőkkel együtt sétál el a Természet Háza Látogatóközponthoz 10 órára.

Így tessék vonatjegyet váltani Budapest felől:  menettérti jegy Budapest–Keletitől Gyenesdiásig, Keszthelyen át, mellé menettérti gyorsvonati pótjegy Budapest–Keletitől Keszthelyig.

részvétel:      előzetes  jelentkezés  nem  szükséges,  minden  a  teljes  programon  résztvevőt  szívesen  látunk.
TKM pecsételőlapját és okostelefonját ne felejtse otthon!  Belépődíj: 600 Ft, diák és nyugdíjas 400 Ft.

étkezés:        a múzeumlátogatások után ebédelési lehetőség az Anita étteremben. (Jó konyhát visznek, méretes adagokkal szolgálnak és van háromfogásos menü is 1500 Ft-ért.)

hazaindulás:  a  késődélutáni órákban

túravezető:   Haraszti Gábor              telefonja: +36-20-946-4659

 

FONYÓDI  LÁTOGATÁS   2017.  július  29.,  szombat

a  Mozaik  Múzeumtúra  és  a  TKME   pecsételős  játék  kedvelői  számára

program:      
    A Badacsonnyal szemközti Fonyód messziről azonosítható kettős hegykúpjáról, a tó fölé emelkedő Sipos-hegyről  és a Vár-hegyről. A korábban Lengyeltóti lakotthelyeként és badacsonyi révként ismert kistelepülés akkor indult fejlődésnek, amikor a Balaton-parti Délivasúthoz (1861) kapcsolódóan 1896-ban megépült a kaposvári vasútvonal.

—     A vasút- és hajóállomás közelében lévő városrész neve Sándortelep, nevét a 46 esztendőn át fáradhatatlanul dolgozó ötletadóról, Dr. Berzsenyi Sándor (1846–1920) lengyeltóti járási orvosról kapta.

     Először kisétálunk a 464 méter hosszú mólóhoz. Megállunk Kiss István páros akt szobránál és az első Balaton átrepülő, Lányi Antal emlékoszlopánál. Ha kedvünk szottyan, betérünk a szomszédos Villa Galériába is.

—     Séta a város főutcáján, a József utcán. Az emelkedő úton szusszanásnyi időre megállunk a Testvérvárosok parkjánál. Fonyódnak négy testvérvárosa van, a németországi Leipheim, a felvidéki Érsekújvár, az erdélyi Borszék és a horvát tengerparti Novi Vinodolski.

      Ugyancsak megállunk pár percre a Walkó kilátónál (1926), majd az 1936-ban épült protestáns templomnál.

      Látogatás az Örök Szerelem Házában. Az 1941-ben emelt villaépület különlegessége, hogy építtetője a pincében márvány emlékművet állíttatott a kitűzött esküvőjük előtt hirtelen jött betegségben elhunyt menyasszonya, Magdus tiszteletére. A villa ma egy szintén fiatalon elhunyt reménységre, a 17 esztendősen öngyilkos lett fonyódi diáklányra, magyar szépségkirálynőre is emlékeztet bennünket. Itt találjuk ugyanis az idén május 14-én megnyitott Molnár Csilla Emlékkiállítást. A megnyitón avatták fel Csilla mellszobrát is, alkotója a keszthelyi gyűjtő-múzeumalapító szobrászművész, Túri Török Tibor.

       Megállunk a neoromán Nagyboldogasszony templomnál. Plébániaházát nem kisebb építész tervezte, mint a székesfehérvári születésű Korb Flóris. (Ő tervezte pl. a pesti New York palotát, a két Klotild palotát és a Zeneakadémiát is.)

        A Velics-villában, melyben két nyáron át Szinyei Merse Pál festőművész is lakott, majd az 1950-es években Fonyód mozijának adott otthont, ma a város múzeumát találjuk. Földszintjén természetvédelmi, emeletén helytörténeti kiállítás várja a látogatót. Előtte Zichy Béla mellszobra. Ő adta át birkalegelőjét, hogy ott fürdőtelep létesülhessen, mely azóta is Bélatelep néven emlékeztet az alapító grófra.

       Nem elégszünk meg a Szaplonczay sétányról észak felé nyíló páratlan panorámával a szemközti Badacsony és a körülötte lévő többi tanúhegy (Szent György, Gulács, Haláp, Csobánc, Hegyesd, Szigligeti Vár-hegy, Tóti-hegy stb.) irányába, felkapaszkodhatunk a jobb kilátást nyújtó Sipos-hegyen (207 m) épült kilátóhoz.

—      Az ezredforduló táján kiépült villatelep historizáló villái előtt ereszkedünk le a Balaton-partra. Üdült itt Huszka Jenő zeneszerző, Márffy Ödön festőművész, Ripka Ferenc budapesti főpolgármester, vagy pl. a honvéd üdülővé alakított egykori Duchon-villában az aranylábú Puskás Ferenc.

       Ebéd után, programunkat követően ki-ki fürödhet a bélatelepi szabadstrandon, vagy áthajózhat Fonyódról az északi partra, hogy a nevezetes hegy lábánál kóstolhasson badacsonyi borokat.

találkozó:      a fonyódi vasútállomás épülete előtt                                                                              09.30 – kor.

Budapest felől jöjjön a Siófoki Flirt nevű klimatizált villamos motorvonattal. A Déli pu-ról indul 07.05-kor, gyorsvonati pótjegy kell rá. Különlegessége, hogy Kelenföld (07.12) után Szabadifürdőn áll meg először. A szerelvény első részébe tessék beszállni, az egészen Balatonszentgyörgyig megy, tehát azzal utazhatunk Fonyódra. (A hátsó részt Siófokon lekapcsolják.)

részvétel:                 előzetes  jelentkezés  nem  szükséges,  minden  a  teljes  programon  résztvevőt  szívesen  látunk. 
TKM pecsételőlapját és okostelefonját ne felejtse otthon! A három belépő együtt 1100 Ft, nyugdíjasoknak 650 Ft.

étkezés:        a múzeumlátogatások után ebédelési lehetőség Bélatelepen, a Torony étteremben.

hazautazás:  a  délutáni órákban

túravezető:   Haraszti Gábor              telefonja: +36-20-946-4659

SZENTENDREI  LÁTOGATÁS 2017. július 22., szombat

a  Mozaik  Múzeumtúra  és  a  TKME   pecsételős  játék  kedvelői  számára

program:      barangolás a dalmát hangulatú kisváros utcáin, felkeresve néhányat a rengeteg látnivaló közül. Igyekszünk  minél kevesebb időt tölteni a Fő téren és közvetlen környékén, ahol kavarog a világ minden részéről érkező kirándulók tömege, nekünk a kevésbé népes utcák szimpatikusabbak…

—   Először a Ferenczy Múzeumot keressük fel a Pajor-kúriában. Az emeleten végigsétálunk az Egy aranykor modern mesterei című kiállításon, Ferenczy Károly, felesége Fialka Olga, gyermekeik Valér, Noémi és Béni munkái között. A látogatás a szentendrei művészetnek nevezett alkotások és a Nyolcak munkái között folytatódik.

    Körbesétálunk a Főtér fölött emelkedő Klissza dombon, más nevén Várdombon, s bekukkantunk a Keresztelő Szent János templomba.

—    Megtekintjük a legfranciásabb magyar festőnek tartott Czóbel Béla (1883–1976) Múzeumát. Találkozhatunk felesége, Modok Mária munkáival is. Az először 1975-ben megnyitott múzeumot nemrég megújították, a mai tárlat mottója: Az újragondolt Czóbel. A művész most látható némely munkája korábban a raktárban hevert.

—     Szűk utcákon, köztük a helybéli születésű szerb fuvolaművész Avakumovics Avakum  (1774–1811) nevét viselőn sétálunk fel a Rab Ráby térre. Innen a Szamár-hegyre vezet utunk a szerb ortodox temető felé, később Barcsay Jenő szobra előtt elhaladva. Leereszkedve a dombról elsétálunk a Preobrazsenszka templom és a Vujicsics Tihamér emlékkút előtt, majd betérünk a Szerb utca megmaradt ódon házai közé.

      A hajdani fűrészmalom épületében megtekintjük a Művészet Malom épp aktuális időszaki kiállításait.

—     Betérünk a Hubay-házba, a szentendrei különlegesség, az állandó Karácsony Kiállítás és Szalon kiállítására, s felavatjuk TKM bélyegzőjét. A muzeális csodák megtekintését követően akár emléket is vásárolhatunk a kiállítóhely shopjában.

      Ha időnk engedi, az egykori Kereskedőház pincéjében a Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történelméből címet viselő helytörténeti kiállítást is végigjárjuk – felidézve a kelta, majd római időket, a középkort, a betelepülő szerb menekülteket, a hév megépülésével járó változásokat egészen az 1950-es évekig, a múzeumok városává válásig.      

      Szentendrére természetesen érdemes sokszor, minden évszakban visszatérni. Várja a látogatót számos galéria, az Ilosvai Varga, a Barcsay, a Kmetty, a Vajda, a Kovács Margit, az Anna Margit–Ámos Imre Múzeum, a zsinagóga kiállítás, a Szerb Egyházművészeti Múzeum, a Szentendrei Képtár, számos barokk műemlék templom, a Szabó Károly–Szamos Mátyás Marcipán Múzeum, a sétálóutca az Édeni Édességek Boltjával, a hangulatos korzó a Dunaparton, a Római Kőtár, az Üvegmúzeum, a Mikro Csodák Múzeuma, a Retro Design Center, továbbá a hév végállomás mellett a Városi Tömegközlekedési Múzeum – egyebek közt régi villamosokkal, buszokkal és trolival –, végül de nem utolsó sorban a Sztaravoda-forrás közelében az idén 50 esztendős, de ma is nagy léptekkel folyamatosan bővülő Szabadtéri Néprajzi Múzeum, azaz a Skanzen, csak ennek bejárása több napot igényel.                                                                                        találkozó:      a budapesti Batthyány térről 08,18-kor induló szentendrei hév középső kocsijában.  (Hatkocsis szerelvény esetén a negyedik kocsiban.) Csatlakozási lehetőség minden megállóhelyen, valamint a szentendrei végállomáson a vonat elejénél 09.20-kor. Jegyváltás – Budapest Bérlethez kiegészítő jegy – felszállás előtt a jegypénztárnál illetve automatából.  A nem hévvel, hanem autóbusszal, pl. az Újpest Városkaputól 08.35-kor induló pócsmegyeri vagy esztergomi busszal, avagy saját közlekedési eszközzel érkezők szintén a hév végállomáson, a beérkező hév szerelvény elejénél csatlakozzanak 09.20-kor. Ott is tudnak majd elköszönni a séta végén.

részvétel:      Előzetes  jelentkezés  nem  szükséges,  minden  a  teljes  programon  résztvevőt  szívesen  látunk.  
TKM pecsételőlapját és okostelefonját ne felejtse otthon!  Belépődíjak összesen 1400 Ft, diák és nyugd. 700 Ft.

étkezés:        Sétánk elején megkávézhatunk az elegáns Szilvanilla Cukrászdában. A déli órákban várhatón ebédelési lehetőség szolid áron a Kedvenc Kifőzdében. Fagylaltozni később is ráérünk. Hazaútban a hév végállomás közelében is találunk majd kisboltot, ásványvízzel, jégkrémmel stb.

hazautazás:   a  kora esti órákban

túravezető:    Haraszti Gábor              telefonja: +36-20-946-4659

 

Tolnai-hegyhát   35 / 30 / 25  TELJESÍTMÉNYTÚRA  2017. június 4., pünkösd vasárnap

Rendező:   A Tájak–Korok–Múzeumok Egyesület,
Kurd Község Polgármesteri Hivatala és a Dobogó Turista Egyesület

Start:  Tolna megye, Dúzs  község polgármesteri hivatal, 7–10 óra
Cél:    Tolna megye, Kurd  község művelődési ház 12–18 óra   között
Nevezés a helyszínen, díja 1000 Ft;
de TTT, VTSZ, TKME tagok, Magyar Turista kártyával rendelkezők és Tolna megyei lakosok részére 800 Ft.

A túra útvonalán turistajelzések, helyenként nemzetiszínű szalagozás, valamint feliratozás segíti a jó irányban való haladást. A rajtnál kapott részletes itinert figyelve könnyen követhető az útvonal! Aki ezek ellenére eltéved, sajnos nem áll módunkban megkeresni. A startnál tanulmányozható és megvásárolható a terület  1:25 000 turistatérképe! Legyünk elővigyázatosak, a közúton a járművekre, az erdőben a vadakra is figyeljünk! A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt, kártérítést a rendezőktől semmilyen címen nem igényelhet! A túra során védjük a természetet, annak lakóit, tiszteljük a csendet, a szemetet hagyjuk a szemétgyűjtőkben! A természetben ne hagyjunk mást magunk után, csak a lábunk nyomát és ne vigyünk magunkkal mást, csak az emlékeinket!

Budapestről   közvetlen személyvonattal utazhatsz. Jól  jelzett, szükség szerint szalagozott, könnyen járható, egyébként ritkán látogatott, de hangulatos turistautakon, vadban igen gazdag erdőkben vezet.  Egyetlen békés, csendes falut, Mucsi községet érinti, inkább tavakat, vadetetőket, vadváltókat, szép erdőket, tisztásokat, réteket, tájakat, kilátóhelyeket, tanösvényeket, pihenőhelyeket, vadasparkot, alig ismert búcsújáróhelyet és őskori sáncot, azaz földvárat ejt útba a résztvevő!

A 25 km-es táv:        25,290 km,   460 m szintemelkedés, szintidő: 8 óra
Dúzs (108 m) — Szálláspusztai-tó (155 m) — Szálláspusztai vadászház (175 m) — Kis vadászház (150 m) — Dúzsi-erdő — Első-völgy — Mucsi község (148 m) — Horgásztó, Csali büfé (148 m) — Uradalmi-erdő — Papdi kápolna (150 m) — Wosinsky Mór emlékmű (270 m) — szőlőhegy — Kurd község (115 m)

A 30 km-es táv:        29,040 km,   525 m szintemelkedés, szintidő: 9 óra
Dúzs (108 m) — Szálláspusztai-tó (155 m) — Szálláspusztai vadászház (175 m) —  Kis vadászház (150 m) — Dúzsi-erdő — Első-völgy — Mucsi község (148 m) — Horgásztó, Csali büfé (148 m) — Kőris-völgy — Pihenőtó (200 m) — Annafürdő (225 m) — Kozári-sarok (255 m) — Uradalmi-erdő — Papdi kápolna (150 m) — Wosinsky Mór emlékmű (270 m) — szőlőhegy — Kurd község (115 m)

A 35 km-es táv:        32,540 km,   535 m szintemelkedés, szintidő: 10 óra
Dúzs (108 m) — Szálláspusztai-tó (155 m) — Szálláspusztai vadászház (175 m) — Tildy-vadföld sarka (215 m) — Kis vadászház (150 m) — Kalapos-forrás (185 m) — Hertelendpuszta (250 m) — Dúzsi-sarok (255 m)  — Első-völgy — Mucsi község (148 m) — Horgásztó, Csali büfé (148 m) — Kőris-völgy — Pihenőtó (200 m) — Annafürdő (225 m) — Kozári-sarok (255 m) — Uradalmi-erdő — Papdi kápolna (150 m) — Wosinsky Mór emlékmű (270 m) — szőlőhegy — Kurd község (115 m)

 A tájékozódást  1:25 000   méretarányú,  5 méteres szintközökkel tagolt, jól olvasható, friss térkép segíti. A térkép a TKME ügyfélfogadási időben és a túra napján a helyszínen is megvásárolható!  Légy szíves a túrát propagálni, s ha tudsz, vegyél részt rajta! Kisgyermekkel is könnyen teljesítették az elmúlt 5 évben! A célban tusolási lehetőség. Szálláshelyet is tudunk ajánlani.  Segítő partnerünk: a pontőröket kiállító Dobogó Turista és Hegymászó Egyesület, s a célban zsíroskenyeres, üdítős terített asztalt biztosító Kurd Község Önkormányzata.

Szívesen vesszük, ha útvonal-bejáró, szalagozó, seprűző feladatot is vállalsz. Részletek márciustól a TKME és a TTT honlapján! Tájékoztatást szívesen nyújt Haraszti Gábor: tkme@tkme.hu; +36 – 20 – 946 – 46 – 59

Ha kocsival jössz,    estig parkolhatsz Dúzson, a polgármesteri hivatal udvarán. Kurdről a kétóránkénti  pesti személyvonattal, vagy a szekszárdi busszal 10 perc alatt kényelmesen visszamehetsz a  kocsidhoz. Szükség esetén  a  kurdi  önkormányzat  mikrobusza  is  visszaszállít  Dúzsba.
Ugyanígy reggel leparkolhatsz Kurdon a művelődési ház udvarán.

Ha   busszal  jössz,   
Szekszárd  aut. áll.         i.  07,45                                     Kurd aut. vt.  vissza        i.    12,38   15,56   17,24
Dúzs  aut. váróterem   é.  08,34                                     Szekszárd  aut. áll.          é.    13,49   16,59   18,25
                
Siófok (hőgyészi átszállással)    i.  06,20                    Kurdból vissza                  i.     12,38   15,56
Tamási                                                i.  07,13  07,40     Tamási                                 é.     15,47   16,55
Dúzs aut. váróterem                    é.  08,34  08,34      Siófok  aut. áll.                 é.      16,40   18,40

Kaposvár                                          i.                 06,55      Kurd,  aut. vt.                   i.       15,08   15,54   17,08   18,11
Dombóvár, aut. áll.                      i.  06,00  07,50     Döbrököz, elágazás        é.      15,19    16,05   17,17   18,22
Döbrököz, elágazás                      i.   06,17  08,09     Dombóvár, aut. áll.        é.      15,35    16,28   17,35   18,40
Kurd, aut. vt.                                  i.   06,28  08,19      Kaposvár, busz                é.                                     18,40
Dúzs aut. váróterem                    é.  06,38  08,31     Tamási                                 é.                                     19,05

Bonyhád                                          i.   07,10                     Kurd, aut. vt.                    i.                      17,59
Lengyel                                            i.   07,47                     Lengyel                              é.                      18,19
Dúzs (átszállás Kurdon)            é.  08,31                      Bonyhád                            é.                      19,12

Ha vonattal jössz:

Bp. Déli pu-ról vonat    i.           04,45   06,45              Kurdról vissza         i.       14,25    16,25    18,25    20,25
Kelenföld                           i.           04,52   06,52              Pusztaszabolcs        é.      15,50    17,50   19,50    21,50
Székesfehérvár                i.          05,18    07,17              Székesfehérvár       é.      16,44    18,44    20,43
Dunaújváros                    i.           05,30   07,30             Dunaújváros             é.      16,25    18,26    20,21    22,25
Pusztaszabolcs               i.            06,04   08,04             Kelenföld                   é.       17,06   19,06    21,06    23,06
Dúzs megállóhelyre     é.           07,21    09,19             Bp.  Déli  pu-ra         é.       17,14    19,14    21,14     23,14    
           
Dombóvárról                  i.           06,10   08,10              Kurd        vonat         i.        15,27   17,27   19,29
Dúzs megállóhelyre     é.           06,31   08,31              Dombóvárra             é.        15,42   17,42   19,44       

dombóvári csatlakozással:                                               dombóvári csatlakozással:
Mohácsról                       i.                               05,26           Mohácsra                  é.       18,20                   22,18
Pécsről                             i.             05,14       06,46           Pécsre                         é.       17,02   19,00   21,02
Barcsról                           i.                               05,10            Szigetvárra               é.       16,54    18,53   21,08
Szigetvárról                   i.                               05,50            Barcsra                       é.       17,37   19,24   21,48
Komlóról                         i.                              07,00           Komlóra                     é.       16,55
Bajáról                              i.                              05,57            Nagymányokra       é.       16,45    18,50
Bátaszékről                     i.                              06,33            Bátaszékre                 é.       17,16    19,20
Nagymányokról           i.                              07,00            Bajára                          é.       17,53   19,51
Nagykanizsáról            i.                               04,58            Kaposvárra               é.        16,42   18,33   20,43
Kaposvárról                  i.              05,14     07,14            Nagykanizsára         é.       19,35   21,07            

Sokaknak  annyira  tetszik  a  túránk,  hogy  évről-évre  visszatérnek!

JÖJJÖN   KI   ÓBUDÁRA! 2017. március 30., csütörtök

kényelmes, érdekes múzeumlátogató séta a TKME pecsételős játék és  a  Mozaik  Múzeumtúra  kedvelői  számára

program: —   Séta  a  barokk  Zichy-kastély  körül,  a  Laktanya  utcában  és  a  Fő  téren
                    —   Az 1973-ban megnyílt Óbudai Múzeum felkeresése. Állandó kiállításán a római alapokra,
                           a királynéi vár köré épült középkori Óbuda,  az ebből kialakuló mezőváros szőlőkkel és
                          kiskocsmákkal,  az iparosodó település, majd a hangulatos,  de  kevéssé komfortos épületek
                          szanálását követően épült lakótelepek  és  az  ottani élet  került  bemutatásra.
                   —   A kastély udvarában sétálva betérünk a Kassák Múzeumba is.
                         Az idén 130 éve született és 50 éve elhunyt Kossuth-díjas avantgard művész – író, költő,                     
                         műfordító,  képzőművész  életművét  tanulmányozhatjuk  a  kiállításon.
                        ( Érsekújváron  [ ma: Nové Zámky ]  látta meg a napvilágot 1887. március 2-án, s Budapesten halt
                        meg 1967. július 22-én. Fiatalkorában vándormunkásként egész Párizsig  jutott el pénz nélkül.       
                        Autodidakta művész volt, vasmunkás szakmájával kereste meg a megélhetésre valót.        
                       Később kiadott  avantgard folyóiratai nevelték a magyar irodalom számos képviselőjét [pl. Kahána
                       Mózes, Komját Aladár]. Közben kipróbálta  a  képzőművészetben az aktivizmust, az expresszio-
                       nizmust, a futirizmust, a dadaizmust, a szürrealizmust,  a  konstruktivizmust.  Szerkesztett
                       folyóiratokat  közösen  Illyés  Gyulával,  Déry Tiborral,  Fodor  Józseffel.  1916-tól minden
                      hazai rezsim időszaki büntetéssel sújtotta. )

               —    Kis kitérőt téve a Fő térről felkeressük Varga Imre szobrászművész Életmű Gyűjteményét.         
                      A  Kossuth-,  Nemzet Művésze-,  Munkácsy-  és  Herder-díjas,  Érdemes és Kiváló Művész              
                      világhírű, termékeny alkotó Siófokon született, 1923. november 1-jén. 1956-ban diplomázott Pátzay
                      Pál és Mikus Sándor tanítványaként. Kapott díjat az olasz és a francia államtól is. Munkáival az ország
                     minden jelentősebb városában találkozhatunk, Várakozók c. bronz szoborcsoportjával mindjárt a
                     kiállítóhelye felé menet.  Debrecenben Professzorok, Salgótarjánban Madách Imre, Siófokon Kálmán  
                     Imre, Tihanyban Az alapító,  Pécsett Liszt Ferenc, Tiszacsécsén Móricz Zsigmond, Sárospatakon Szent 
                     Erzsébet, Budapesten Radnóti Miklós, Schwajda György, Raoul Wallenberg és Olof Palme,
                     Nagykőrösön Arany János és tanártársai, Mohácson II. Lajos, Miskolcon Szabó Lőrinc,  
                     Székesfehérvárott Három párka, Győrött Kígyókirály és Sárkányrepülő Ikarusz szobra áll,  hogy csak  
                    néhányat említsünk a több mint 300-ból. Számos kiváló művészünk síremlékét is ő mintázta  (Darvas
                    József, Kálmán György, Honthy Hanna, Básti Lajos, Déry Tibor). Kevesen tudják, hogy a képzőművé-
                    szetit megelőzően katonai akadémiát végzett,  s  a  második  világháború  idején  
                    repülőtiszként szolgált,  amerikai  fogságba  esett.

              —  Felhívjuk a kedves résztvevő figyelmét a többi közeli kiállítóhelyre — pl. Vasarely Múzeum,                
                    Budapest Galéria,  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,  Textilmúzeum    —                       
                   melyek  és  a  műemlék egyházi épületek, katolikus, evangélikus, református templomok,                       
                   óbudai zsinagóga stb.  végett  érdemes  máskor  is,  többször  is  visszatérni a környékre!

részvétel:     előzetes jelentkezés  nem  szükséges,  minden  csendes  és a teljes programon résztvevőt              
                          szívesen látunk.   TKM pecsételőlapját ne felejtse otthon!
                         Kapcsolódjon be a Mozaik Múzeumtúra játékba is okostelefonjával!                        
                         A  három  kiállítóhely  várható belépődíjai  összesen  2200 Ft,    18  év  alattiaknak  és  62-70  év
                         köztieknek  1100 Ft.

találkozó:     a  szentendrei  hév  Szentlélek téri  (korábbi nevén Árpád híd)  megállójának  felvételi  épülete  előtt,                          09.40 – kor.
                         Megközelíthető  pl. a Batthyány tértől a hévvel, a Hungária körút felől az 1-es villamossal.

túravezető:  Haraszti Gábor                  telefonja: +36-20-946-4659

Látogatás a Telefónia Múzeumban  2017. február 19., vasárnap

A látogatásra első sorban a telefonkészülékek, a telefonközpontok iránt érdeklődő egyéni tagjainkat vártuk. Huszonnyolcan jöttek el a budai várbeli sétára és múzeumlátogatásra. A kör-emailben is terjesztett séta kiírás már vázolta, mi mindennel találkozhat majd a látogató a speciális múzeumban. A Bécsi kapu téren kiszállva a 16-os buszból a túravezető részletesen ismertette a telefónia előzményeit, kezdetének fázisait, eredményeit. Ezt követően körbevezette a kiállítóhelynek otthont adó hatalmas épületegyüttes körül a csoportot. Bent a múzeumban két kalauzolónk is volt, Hima Ernő távközléstechnikus és Sáfár József történetkutató. Értő vezetésük során végigtekinthettük a telefon páratlanul gyors fejlődését, s minden kérdésre pontos választ kaptunk a két profi szakembertől. Így történt, hogy a viszonylag kis múzeumban közel három órát töltöttünk el. A felnőtteknek a legérdekesebb az 1928-ban elkészült és 1985-ig szolgált, eredeti helyén álló, ma is működőképes  Rotary 7A1 típusú telefonközpont, mely 3400 állomásával a Krisztina főközpont kihelyezett ún. mellékközpontja volt.  az évtizedek óta nem használt tantusz, azaz a telefonérme is sokakban ébresztett régi emlékeket. A társaságunkban érkezett négy kislegény itt ismerkedett meg a fali és az asztali telefonkészülékekkel, s a mára ritkaságszámba menű telefontárcsával. Aki akarta, meghallgathatta Kern András Halló, Belváros című felejthetetlen kabarészámát az első budapesti Crossbar telefonközpont éles üzembe helyezése anomáliáiról – Weiner elvtárssal, NDK turmixgéppel, Vasedénnyel, Mixtura pectoralissal, New York-i pontos idővel. Látogatás közben büszkén állhattunk meg a feltaláló magyar testvérpár, Puskás Ferenc és Puskás Tivadar fényképe előtt. Ők találták fel és dolgozták ki az első telefonközpontot a világon.

A sétát Haraszti Gábor vezette.

Zákonyi Ferenc emléktúra

Időpont:             2016.  július  30.,  szombat

Utazás:                   Budapest—Balatonfüred  és  Balatonarács—Budapest  sebesvonattal,
                                  Füredről Arácsra helyijárati autóbusszal

Program:               A Vitorlázeum interaktív kiállítóhely megtekintése a Zákonyi Ferenc sétányon
                                  Séta az arácsi református temetőben.
                                  A ma már 37 esztendős, közkedvelt, olvasott TKM Kiskönyvtár sorozat
                                  ötletadója és számos kötetének szerzője,  Dr. Zákonyi Ferenc 
                                  (Romonya, 1909 — Balatonfüred, 1991) sírjának megkoszorúzása.
                                  Tisztelgés Bálványossy Ágoston balatonszabadi üdülővezető sírjánál, majd körséta a
                                  helyi katolikus temetőben is.
                                  Túra és vadaskert látogatás a Koloska-völgyben.
                                  A református templom felkeresése.
                                  Kiállítások megtekintése az Arácsi Népházban
                                  (postatörténet,  vadgazdálkodás,  geológia  és  az  időszaki  kiállítás),
                                  egyben a kiállítóhely TKM bélyegzőhellyé avatása.

étkezés:                 étel-ital  hazai  csomagból.
                                  Koradélután fagylaltozási, kávézási stb. lehetőség a Kara Zsuzsanna  —   Fekete Zsolt házaspár
                                  különleges   hangulatú   Arácsi   cukrászdájában

részvétel:              előzetes telefoni  jelentkezéssel a túra vezetőjénél legkésőbb egy nappal az indulás előtt.   
                                  Jegyváltás   (gyorsvonati  pótjeggyel  vagy  helyjeggyel  együtt)   egyénileg.
                                  Rovátkolt  talpú,  zárt cipő  s  az  időjárási  előrejelzésnek  megfelelő  öltözet javasolt.   
                                  Ne kézitáskát, hanem  hátizsákot tessék hozni.
                                  Szeretettel  várunk  minden jó erőben  lévő  TKME  egyéni tagot,
                                  pecsételős játék résztvevőt,  turistát.

találkozó:                   a   Budapest  Déli  pu-ról    07,05 - kor    Tapolcára   induló    „kék  hullám”
                                      sebesvonat   helyjegyköteles   kocsijában.   Kelenföldön  07,11-kor   megáll.
                                       (Van  kocsi,  amelybe  csak  gyorsvonati  pótjegy  kell,  az  abban  utazókkal                                                 értelemszerűen  leszállás  után,  Balatonfüreden a peronon  találkozunk.)

hazautazás:               a  Balatonarács  megállóból  19,13 - kor  induló  Katica  sebesvonattal.
                                       Bp. Déli pu-ra  21,24-kor  érkezik.  Kelenföldön  megáll.
                                       (Gyorsvonati pótjegy szükséges rá.  Lesz  ülőhely,  mert  Füredről  indul.)

túravezető:               Haraszti  Gábor                                    telefonja: +36–20–946–4659

Egy szép nyári nap a Balaton körül - belül

Időpont:   2016.  július  9.,  szombat

Utazás:   
  Budapest—Balatonmáriafürdő, Badacsony—Badacsonyörs és Badacsonyörs—Budapest
                   sebesvonattal,             Balatonmáriafürdő—Badacsony hajóval
Program:
— vonatozás a déli part 1861-ben épült, most felújított vasútvonalán
— másfélórás hajókázás a magyar tengeren Máriafürdőtől Balatongyörök és Szigliget érintésével a Badacsony lábához
— látogatási lehetőség az Egry József Emlékmúzeumban
— ebéd egy badacsonyi pecsenyesütőnél
— badacsonyörsi séta a szőlők között a csodálatos Folly Arborétumhoz
— barangolás és pihenés, egy pohár finom hűs frissítő (minőségi bor vagy szörp) fogyasztása, továbbá a TKM
    bélyegző ünnepélyes felavatása a Folly Arborétumban
— ha időnk engedi, ellátogatunk a badacsonyörsi temetőbe is
— hazaútban az 1909-ben épült északi parti vasúton utazunk
Folly Arborétum:
A három hektáros kertet a mai gondozók dédapja, Dr. Folly Gyula kezdte kialakítani száz esztendeje a Kisörsi-hegy déli oldalában. Szépen karbantartott sétányairól pazar kilátás nyílik mind az Örsi-hegyre, mind a Badacsonyra, mind a keleti szomszéd falu, Ábrahámhegy Szent Iván kápolnájára. Minden részéről gyönyörű a Balaton látványa, a déli parton a Fonyódi-hegy kettős csúcsával. A körsétát számos hangulatos kis pihenőhely teszi könnyűvé. A különleges növények megismerését a máshol megszokottnál nagyobb, részletesebb információt hordozó izléses táblácskák segítik. Számos fenyőfélét, cédrust, ciprust, borókafélét tanulmányozhatunk. A terület lombos erdős részén kilátótorony épült, emlékkönyvvel ellátott teraszára kényelmes csigalépcsőn sétálhatunk fel. A ma is a család tulajdonában álló botanikuskert sétaútjainak zömét faforgáccsal burkolták.
Étkezés: étel, ital hazai csomagból, kávézási és lacikonyhai megállással. Badacsonyban élelmiszerbolt is van.
Részvétel:
előzetes jelentkezés nem szükséges, vonatjegy váltás (gyorsvonati pótjeggyel együtt) egyénileg. Rovátkolt talpú, zárt cipő és az időjárási előrejelzésnek megfelelő öltözet javasolt. Ne kézitáskát, hanem hátizsákot tessék hozni.
A TKME egyéni tagjait, a pecsételős játék résztvevőit, a MAVOE és az USC tagjait várjuk. Csak az jöjjön, aki végig részt vesz a programon!
Találkozó:
a Budapest Déli pu-ról 07,00 órakor induló, „siófoki flirt” nevű balatonszentgyörgyi sebesvonat második kocsijában. Kelenföldön megáll, utána először csak Siófokon.
Visszaérkezés:
Budapest Déli pu-ra 20,54-kor a „kék hullám” nevű tapolcai sebesvonattal. Kelenföldön megáll.
Túravezető:   Haraszti Gábor    telefonja: +36–20–946–4659

Váci kirándulás  2015. március 7.

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Réthelyi Jenő Emléktúra - Keszthely városa  2014 október 19 (vasárnap)

A kirándulás programja

 • Rövid városnéző séta. Látogatás a Fejér György Városi Könyvtárban [ Zeppelin tér 3. ]Találkozás és beszélgetés a keszthelyi TKM tagcsoport, a 30 éves Kőrösi Csoma Sándor klub tagjaival, kis pihenés, kávé, tea, sütemény fogyasztási lehetőség.
 • Megtekintjük a TKME időszaki kiállítását, melyen a Budapesten, majd Szentesen, Székesfehérvárott, Veszprémben látott országos anyag mellett a keszthelyi klub eltelt harminc évét felidéző emlékekkel ismerkedhetünk. Emlékezünk a keszthelyi TKM-közösség létrehozó klubvezetőjére, mozgalmunk és Egyesületünk alapító tagjára, Dr. Réthelyi Jenő főorvosra (1912--2007), a város Díszpolgárára.
 • Túri Török Tibor gyűjtő-mecénás magán kiállítóhelyeinek felkeresése: Népviseletes Babamúzeum, Csigaparlament, Történelmi Panoptikum, Nosztalgia és Giccsgyűjtemény, Horrorárium, Vidor Játékmúzeum, Dr. Liposits Elemér Emlékszoba, 80 nap alatt a Föld körül c. időszaki képregény kiállítás.
 • Séta a felújított Balaton-partra -- közben a látnivalók ismertetése. (Kívánság szerint a csoport szétválhat, felkereshet más érdekes látnivalókat is.)

Találkozó

Részvétel: Minden kedves tagtásunkat szeretettel várjuk, akár bejelentés nélkül is, de kérjük, lehetőség szerint pár nappal előtte jelezze részvételét a tkme@tkme.hu e-mail címen!Szeretnénk, ha minél többen találkoznánk október 19-én, vasárnap Keszthelyen!

Találkozó Keszthelyen: 09,35-kor a vasútállomáson, az alábbi két járat bevárásával. Odautazási lehetőség Budapest felől

 • a Déli pu-ról 06,05-kor Nagykanizsa-Zágráb felé induló Agram intercity vonattal. Helyjegyes. Kelenföldön megáll. Siófok és Balatonszemes között vonatpótló busz közlekedik. Balatonszentgyörgyön átszállás a keszthely-tapolcai személyvonatra.A jegy 3410 Ft (félárú 1705 Ft, 90 %-os 340 Ft) + 445 Ft a helyjegy.
 • a Népliget buszpályaudvarról 07,00 órakor induló hévíz-zalaegerszegi autóbusszal. Felszállási lehetőség Petőfi híd budai hídfőnél, Újbuda központnál és Sasadi útnál.Az autópályán közlekedik, a Kőröshegyi völgyhídon keresztül. Budapesttől Balatonkeresztúrig nem áll meg. A jegy 3410 Ft (félárú 1705 Ft, 90 %-os 340 Ft) + 295 Ft emelt szintű felár.

Búcsúzás

 • a 16,45-kor induló zalaegerszegi autóbusszal (Népliget pu-ra érk. 19,10-kor).
 • a 18,45-kor induló körmendi autóbusszal (Népliget pu-ra érk. 21.10-kor).Mindkettő az autópályán közlekedik, a Kőröshegyi völgyhídon keresztül. Balatonkeresztúrtól Budapest Sasadi útig nem áll meg.A jegy- és pótjegy árak megegyeznek az odaútival.Az autóbuszokra tanácsos előre megváltani a menetjegyeket, ingyenes ülőhelybiztosítással.
 • a 17,23-kor induló budapesti gyorsvonattal (Déli pu-ra érk. 20,54-kor).Balatonszemes és Siófok között vonatpótló busz közlekedik.

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Gundel - Latinovits - Bujtor emlékút  2014. augusztus 30. (szombat)
Utazás: Budapest - Balatonfüred sebesvonattal, Balatonfüred - Tihany (átszállás) - Balatonföldvár hajóval, Balatonföldvár
–Balatonszemes személyvonattal, Balatonszemes - Budapest gyorsvonattal

A kirándulás programja

 • Füreden lesétálunk a Balaton partjára, hogy megnézzük a kedvenc hajója, a Rabonbán kormányánál álló Bujtor István tavaly májusban avatott szobrát. Alkotója Farkas Ádám (Bp., 1944-) Munkácsy-díjas szobrászművész.
 • Ha időközben megnyílik, betérünk a Vitorlázeumba, a Vitorlás Étterem emeletén kialakított vadonatúj interaktív vitorlázási múzeumba.
 • Körbejárjuk a gyógyfürdőnegyedet (Tagore sétány, Gyógy tér, Kossuth Lajos ivócsarnok,Füredi Pantheon, Horváth-ház, Blaha Lujza utca, kerek templom).
 • Ha a Vitorlásmúzeum még nem nyílt meg, betérünk a Jókai Mór Emlékházba.
 • Tihanyi átszállással áthajózunk a magyar tenger déli partjára.
 • Rövid sétát teszünk Balatonföldvár üdülőhelyén, igyekszünk egy finom ebédet is elfogyasztani.
 • Balatonszemesen elsétálunk a Meloccó Miklós faragta Latinovits szobor, a hegyes homlokzat előtti tornyú katolikus templom és a ma iskolaként funkcionáló Hunyady kastély előtt.
 • Megtekintjük a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot. A tablók és a tárgyi emlékek közt körbejárva felidézhetjük az alig 44 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Kossuth- és Jászay Mari-díjas művész tartalmas életútját, emlékezhetünk filmbeli és színpadi szerepeire és versmondásaira. Az idősebbek felidézhetik a budapesti Keselyű utcai egykori Ruttkai Éva - Latinovits Zoltán Emlékmúzeum látványát is, ahol Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor fogadott és kalauzolt mindig bennünket nagy-nagy szeretettel. (2002-ben bezárta a család, mert nem tudták fenntartani, ma már másik épület áll a helyén.)
 • A kiállítóhely két másik helyiségében a Kossuth-díjas Reich Károly grafikusművész (Balatonszemes, 1922. aug. 8. - Budapest, 1988. jan. 7.) emlékeivel ismerkedhetünk.
 • Átsétálunk a Déli Vasút megépüléséig működött egykori lóváltó állomáshoz, hogy megtekintsük a Postamúzeum kiállításait. Az udvarán épült lábaspajtában a fogatolt régiek mellett a közelmúlt postai járműveit is megtaláljuk. Ugyanitt beszállhatunk egy huszadik század eleji, korhűen berendezett igazi vasúti mozgóposta vagonba.
 • Kiadós sétánkat a temető késő délutáni felkeresésével folytatjuk. A Sapkadomb nevű vaskori sírhalom tövében tiszteleghetünk a szép kort megélt Gundel Katalin Tinka néni (1910. május 2.- 2010. június 25.) és két sajnálatosan hamar elhunyt színész gyermeke, Latinovits Zoltán (Budapest, 1931. szeptember 9. - Balatonszemes, 1976. június 4.) és Bujtor István (Budapest, 1942. május 5. - Budapest, 2009. szeptember 25,) síremlékénél. Meg is koszorúzzuk őket.

Részvétel: előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várunk a találkozón, de csak akkor, ha végig velünk tartasz! (Balatonfüred reggel 9.05-től Balatonszemes este 19.25-ig !). csatlakozási lehetőség: Balatonfüred vasútállomás déli kijáratánál 09.05-kor.

Érkezés: Bp. Déli pu-ra 21.59-kor a Balatonszentgyörgyről jövő sebesvonattal. Megáll Kelenföldön is.

Találkozás: a Bp. Déli pu-ról 07.05 - kor Tapolca felé induló Kék Hullám sebesvonat légkondicionált intercity kocsijában. Kelenföldön megáll.

Találkozás: egy- és helyjegy:váltása egyénileg. A valamely MÁV Start Klub kártyával rendelkezők egy útitársuknak félárú jegyet válthatnak.

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Kecskeméti kirándulás - Két új TKME bélyegzőhely avató

Kirándulás időpontja: 2014. augusztus 2. (szombat)

A kirándulás programja

 • egy óra a Leskowsky Hangszergyűjteményben
 • a szerb templom megtekintése
 • látogatást teszünk az Ikon Múzeumban, melyet bélyegzőhellyé avatunk
 • felkeressük Bozsó János (1922-1998) Munkácsy-díjas festőművész, műgyűjtő csodálatosgyűjteményét. Időszaki tárlatként a 75. évében járó Sajdik Ferenc munkáival is találkozhatunk.
 • megtekintjük Hanga István órásmester különleges gyűjteményét
 • a nap folyamán az egyes helyszínek között körsétát teszünk a városban, elhaladva aromantikus evangélikus, a kora barokk református szentegyház, a copf stílusú római katolikus nagytemplom, a gótikus ferences, a Mayerhoffer András tervezte piarista, s klasszicista Szent Erzsébet templom, rajtuk kívül a mór jellegű, perzsa kupolás zsina- góga (udvarán klasszicista elődje), a kaszinónak épült, ma múzeumnak otthont adó Cifrapalota, közelében a Kis Cifrapalota, a Lechner Ödön tervezte, körüljárható neo- reneszánsz városháza, a klasszicista református ó- és a szecessziós új kollégium, a pestisjárványt követően 1742-ben emelt Szentháromság oszlop előtt. Megállunk majd a millenium évében átadott Katona József Színház pazar épületénél, mely a neves osztrák színháztervező páros, Hermann Helmer (1849-1919) és Ferdinand Fellner (1847-1916) elgondolásai alapján épült. Már az érkezéskor találunk látnivalót, ugyanis az állomás felvételi épülete elődjében, az állomásfőnök fiaként született 1882-ben Kodály Zoltán. Ugyan a városközpont sok régi épületét elbontották, összességében hangula-tos, élhető, pezsgő, gyalogosan átjárható újat sikerült kialakítania az idén 75 esz-tendős, de már 1975-ben Ybl Miklós díjat kapott főépítésznek, Kerényi Józsefnek.
 • ellátogatunk a város egyik legújabb kiállítóhelyére, a Gyólay Viktória Színészmúzeumbaés TKM bélyegzőhellyé avatjuk. A névadó a vasutas családból származó, három éve, 84 esztendősen elhunyt, Jászay-díjas, páratlan hangú primadonna (Szeged, 1927. febr.16. -- Kecskemét, 2011. jan. 5.), aki saját lakása árát hagyományozta az általa ala-pított gyűjtemény számára. Értő kalauzolónk az eredetileg színésznek készült művé-szetpártoló, színházrajongó Tomcsáné Uzsorás Katalin előadóművész, a múzeumotműködtető alapítvány kuratóriumi elnöke lesz. Kecskeméten illett színészmúzeumot létesíteni, hiszen a város szülötte a már említett drámaírón, Katona Józsefen kívüla magyar hivatásos színészet megindítója, az idén 200 éve elhunyt színész, színi-direktor Kelemen László (1762-1814), Szomor Máté (1758-1810), Baghy Gyula (1864-1917), a zeneszerző Kacsóh Pongrác (1873-1923), a csodálatos Mezey Mária (1909-1983) és a felejthetetlen táncos komikus Latabár Kálmán (1902-1970), azaz Latyi is. A ma élő színművészek közül itt született Piros Ildikó. Elgondolkoztató, hogy aKecskeméti Katona József Színház nem érzi magáénak a csodálatos kis gyűjteményt.

Részvétel: Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várunk a találkozón!

Étkezés: délelőtt kávézási lehetőség,déltájban ebéd a város legrégibb, 127 esztendős éttermében

Találkozás: a Bp. Nyugati pu-ról 06.53 - kor Szegedre induló Tiszavirág intercity vonaton, a nem helyjegyes, csak gyorspótjegy - köteles kocsiban. A vonat megáll Zuglóban,Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen is. Jegy- és gyorspótjegy váltása egyénileg.A teljesárú jegy ára Ferihegytől oda-vissza (3360 Ft + 300 Ft pótjegy=) 3660 Ft,Kőbánya-Kispesttől váltva oda-vissza (3720 Ft + 300 Ft pótjegy=) 4020 Ft,Zuglóból és Nyugati pu-tól váltva oda-vissza (4400 Ft + 350 Ft pótjegy=) 4750 Ft.

Találkozás: Bp. Nyugatiba 20,07-kor a Tiszavirág intercityvel, az odaútihoz hasonló módon. Megáll Ferihegyen, Kőbánya-Kispesten és Zuglóban is.

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Pestújhelyi Múzeumlátogatás - Zámola Jenő emléktúra

Kirándulás időpontja: 2014. július 5. (szombat)

Múzeumlátogatásunk szomorú apropója a Tájak - Korok - Múzeumok Egyesület (1947-2014)köztiszteletnek és szeretetnek örvendő elnökének hosszantartó súlyos betegség következményeként márciusban bekövetkezett váratlan halála. Elnök Úr Pestújhelyen született 1947. január 1-jén.

A kirándulás programja

 • a Rákospalotai Múzeum kiállításainak megtekintése. A múzeum a főváros XV. kerületének - Rákospalota, Újpalota és Pestújhely helytörténeti emlékeivel foglalkozik.

Az állandó kiállítás fejezetei:

 • Palota évszázadai Rákospalota település- és népességtörténete. A hagyományos paraszti életmód és lakáskultúra, továbbá kézműves mesterségek bemutatása (kovács, cipész, könyv- kötő, asztalos, kefekötő).
 • Civil élet az egykori Pestújhelyen A Rákospalotától 1909-ben függetlenné váló, önálló Pestújhely nagyközség megalaku- lásának 100. évfordulójára berendezett kiállításon a település életében mindvégig jelen- tős szerepet betöltő polgári egyesületek, egyletek tevékenységére helyezve a hangsúlyt mutatják be a település történetét az első parcellázásoktól az 1948-as egyesület betíl- tásokig, az 1950-es évekbeli államosításokig. A rendkívül tagolt és színes egyesületi életet bőséges fotó és írásos anyag reprezentálja, néhány jellemző közösségi térbe he- lyezve. Egy kávéházi enteriőrrel idézik fel a Pest Tabánjaként is emlegetett egykori PÚH vendéglátósait, valamint egy fűszer-szatócs bolt és egy pékség enteriőrrel az egykor szintén virágzó helyi kiskereskedelem emlékét.
 • Megtekintjük ezen kívül Konkoly Gyula Munkácsy-díjas festőművész (Budapest, 1941. július 21. --) most nyílt időszaki kamarakiállítását. Ő a festészet hagyományos műfa- jait és témáit, mint a tájkép és az életkép, az emberi és természeti szép, továbbfűzi, sőt újraértelmezi a kortárs művészet számára. Nem abszolút igazságokat igyekszik megfogalmazni, nála a festmény vizuális tartalom hordozója, így számára a kép szen- zualitása lényeges: a víz megfoghatatlan dinamizmusa, a szikrázó napsugarak keltette optikai hatások, a mai ember természetes léte környezetében, illetve a meztelen női test szépsége, a festészet örök, klasszikus témája szemet gyönyörködtető tengerparti tájban.

Részvétel: Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várunk a találkozón!

Találkozás: Bp. XIV. ker. Bosnyák téren, a 124-es busz végállomásán 09:40-09:50 között. a 09,57-kor induló járaton, továbbá a Templom téri buszmegállóban 10,10-kor.A múzeumnál illetve a múzeumban viszont nincsen csatlakozási lehetőség!

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Tolnai-hegyhát 18, 25, 30 és 40 néven gyalogos teljesítménytúra

A túra időpontja: 2014. június 8., pünkösd vasárnap

A TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET ( TKME, Budapest ), KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA és a VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET TOLNAI - HEGYHÁT 18,25,30 és 40 néven gyalogos teljesítménytúrát rendez.

Rajt: Dúzs község Polgármesteri Hivatal, 07:00 - 10:00 óra között

a 18 km-es táv útvonala: Dúzs - Lehmann pince - Mucsi - Annafürdő - Miklósmajor

a 25 km-es táv útvonala: Dúzs - Lehmann pince - Mucsi - Papdi kápolna - Wosinszky Mór e mlékmű - Kurd, szőlőhegy - Kurd, Művelődési Otthon

a 30 km-es táv útvonala: Dúzs - Lehmann pince - Mucsi - Annafürdő - Papdi kápolna - Wos inszky Mór emlékmű - Kurd, szőlőhegy - Kurd, Művelődési Otthon

a 40 km-es táv útvonala: Dúzs - Lehmann pince - Szálláspusztai-tó - Szálláspusztai vadászhá z - Kalapos-forrás - Mucsi - Annafürdő - Papdi kápolna- Wosinszky Mór emlékmű - Kurd, szőlőhegy - Kurd, Művelődési Otthon

Nevezési díj: mind a három távon 1000 Ft.

Kedvezményes, 800 Ft-os nevezési díjat fizetnek a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület ( TKME ), a Teljesítménytúrázók Társasága ( TTT ), a Vasutas Természetjárók Szövetsége (VTSZ) tagjai, a Magyar Turista Kártyáva l ( MT ) rendelkezők, továbbá Tolna megye lakosai.

Nevezés reggel a helyszínen.

Kurd Önkormányzata - az elmúlt évekhez hasonlóan - szerettel és zsíroskenyeres, üdítős teríte tt asztallal várja a célba beérkező résztvevőket a Művelődési Otthon színháztermében!

Részletes információk: Haraszti Gábor +36-20-946-46-59

Kiskőrösi kirándulás

Kirándulás időpontja: 2014. március 22. (szombat)

Utazás: Oda-vissza vonattal. Egy tavaszi nap Petőfi szülővárosában.

A kirándulás programja

 • Látogatást teszünk Petőfi Sándor szülőházában, az 1790 körül emelt egykori székállóban, melyet édesapja bérelt 1823-ban. A költő így írt a házról:

Szent a küszöb, melyen beléptem én,
Oh szent a szalmakunyhók küszöbe!
Mert itt születnek a nagyok, az ég
A megváltókat ide küldi be.

 • Megtekintjük a Petőfi Emlékmúzeum kincseit. A felejthetetlen költő Jövendölés c. verse sorai valósággá váltak:

Anyám, az álmok nem hazudnak;
Takarjon bár a szemfödél:
Dicső neve költő fiadnak,
Anyám, soká, örökkön él.

 • A két épület között végigsétálhatunk a Petőfi-fordítók szoborsétányán.
 • Megnézzük a közeli Szlovák Tájház kiállítását. A török pusztítást követően telepítettek a városba evangélikus szlovákokat a felvidéki megyékből, így pl. Árvából, Nyitrából, Turócból. A háromosztatú parasztházon kívül a portához tartozó istállóban és pajtában is érdemes körülnéznünk.
 • Délután a Lévárdy Imre útmester gyűjteményéből kifejlődött országos tárlat, a Közúti Szakmúzeum látnivalóit keressük fel. A negyven éve megnyílt érdekes kiállítóhely mára korszerűsödött és a kezdeti többszörösére bővült.A múzeumépületben állandó kiállítás és látványtár, a szabadtéren különlegeseszközök, útépítő gépek (gőz-úthenger, útfenntartó, hómaró stb.), valamintkülönleges híd-skanzen és egy régi útkaparóház található.

Részvétel: Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várunk a találkozón!

Találkozás: a Budapest Keleti pu-ról 08.05 - kor induló kelebiai személyvonat első kocsijában. Felszállási lehetőség Ferencvárosban (08.14) és Pesterzsébeten (08.19).

Jegyváltás: Egyénileg. A menettérti jegy ára a Keletiből 4400 Ft, félárú 2200 Ft, 90 %-os 440 Ft. Pesterzsébettől - a Budapest bérlettel rendelkezőknek a Keletiből is - teljesárú 3720 Ft, félárú 1860 Ft, 90 %-os 370 Ft.Pótjegyet nem kell váltani sem az oda-, sem a visszaútra.

Étkezés: Délelőtt közös kávézási, frissítő fogyasztási, délután egyénileg meleg étkezési lehetőség.

Visszaút: Budapest Keleti pu-ra 19.54-kor, a kelebiai személyvonattal.Pesterzsébeten (19.37) és Ferencvárosban (19.45) megáll.

Túravezető: Haraszti Gábor - (telefon: +36-20-946-46-59)

Isaszegi emléktúra

Kirándulás időpontja: 2014. április 4. (péntek)

Utazás: HÉV, busz, vonat - Isaszegi emléktúra, Kistarcsa, Nagytarcsa, Gödöllő, Isaszeg.

A kirándulás programja

 • utazás Kistarcsára a 08.20-kor induló hévvel (é. 08.40-kor)
 • a Simándy-szobor és az Internáltak emléktáblájának megtekintése Kistarcsán
 • visszautazás hévvel Cinkotára-utazás busszal Nagytarcsára
 • a református templom és a Falumúzeum megtekintése
 • utazás Gödöllőre
 • rövid séta az egyetemi negyedben
 • utazás vonattal Isaszegre
 • látogatás a Helytörténeti Múzeumban és séta a Szobor
 • hegyre-visszautazás Budapestre vonattal

Részvétel: Előzetes jelentkezés nem szükséges, szeretettel várunk a találkozón!

Találkozás: Az Örs vezér téri hév végállomáson, 08.00 órakor.

Jegyváltás: egyénileg, pl. hév menettérti kiegészítő jegy 500 Ft, megváltása a felszállás előtt szükséges. Budapest bérletét, illetve díjmentes kedvezményhez a személyi igazolványt hozza magával. A múzeumi belépők ára kb. 500 Ft.

Étkezés: hátizsákból

Visszaút: Várhatóan a 17.16-kor helyből induló kőbánya-kispesti személyvonattal.Érd felsőn (17.57), Budatétényben (18.05), Kelenföldön (18.14) és Ferenc-városban (18.23) megáll, Kőbánya-Kispestre 18.30-kor érkezik.

Túravezető: Erdősi Pongrác; telefon: +36-30-973-2319