MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

Történetünk

     A Tájak — Korok — Múzeumok mozgalom 1977-ben indult az úgynevezett bélyegzős játékkal. A mozgalom szervező bizottsága összeállította és kiadta a „Magyarország látogatható természetvédelmi területei, műemlékei, múzeumai” című katalógust, melyhez térképmelléklet is készült. A katalógus öt kiadásban 450 000 példányt ért meg. 1700 objektumot sorol fel, megyénkénti, településenkénti csoportosításban, mindegyik kapott egy sorszámot. Az objektum bejárata mellett emblémás felhívó tábla került elhelyezésre, az objektum fenntartója pedig egy, a katalógusbeli négyjegyű sorszámot tartalmazó emblémás bélyegzőt kapott, hogy azzal igazolja az odalátogató turistáknak a megtekintést. Az országjáró játékban már a kezdetekkor tízezrek vettek részt, ma is nagy a sikere. 
    A bélyegzőhelyek látogatását később különböző mozgalmi játékokkal kapcsoltuk össze, évente újabb teljesítendő feladatot kínálva az öntevékeny kirándulóknak. Ilyen volt a Barokk kor, a Polgárosodás, a Magyar államiság, az Árpád-kor, a Budapest 125 éve, az Ifjak–hősök nyomában, a Középkori templomalapítók és templomépítők nyomában, a Kossuth, a Rákóczi, a Forradalom és szabadságharc, de volt lakóhely ismertető pályázat, volt szabadon választott évfordulóhoz kapcsolt pályázat, s tíz főcéhbe szervezett több éves sikeres vándorkönyves mozgalom, inas, legény, mester fokozattal. Az általános mellett 2008-tól Széchenyi-, 2010-től Fekete István, 2014-től Erzsébet királyné — Sisi —, 2017-től Arany János helyszínek felkeresésére van folyamatos bélyegzős játékunk. A kezdetek óta több, mint egymillió hazáját szerető résztvevőt mozgattunk meg játékainkkal.
     Az arany fokozatot teljesítők kezdetben egyéves ingyenes múzeumlátogatásra jogosító emléklapot kaptak. Hét év elteltével, 1985-ben mozgalmunk egyesületté szerveződött, a mai – sok helyre ingyenes, vagy kedvezményes belépésre jogosító – tagsági igazolványnak egyre nagyobb a becsülete. Jelenleg 2200, zömében igen aktív tagunk van szerte az országban, minden korosztályból. A tagok igénye volt, hogy segítsünk a kirándulásokra való felkészülésben, a katalógus nem elég, abból csak azt tudja meg, hogy mit érdemes felkeresnie, a látnivalók zöméről az egykori útikönyvek egyáltalán nem, vagy alig pár sort írtak. Így — közkívánatra — indult útjára a Tájak Korok Múzeumok  Kiskönyvtára.  Máig 841 magyar nyelvű, s száz idegennyelvű kötete, füzete jelent meg (angol, német, olasz, román, szlovák, török nyelven), közülük sok több kiadást, átdolgozást, bővítést is megélt. A harminchat esztendő alatt nyomtatott összes példány több, mint tizenegymillió!   Egyedülálló Kiskönyvtárunk igazi hungarikum! 
     A tagság egy részének igénye volt, hogy programokat is szervezzünk számukra. Sokan szívesen részt vettek volna tartalmas, akár fárasztó és költséges kirándulásokon, csak nem volt idejük azokra alaposan felkészülni. Nem mindenkinek elégíti ki az igényét az idegenforgalmi hivatalok, utazási irodák szervezte, viszonylag kis kötöttséggel járó úgynevezett társasutazás. Tagjaink nem szórakozásból, passzióból indulnak útra, kizárólag kényelmes szolgáltatást igényelve, hanem ismereteiket szeretnék tartalmasan bővíteni.  Így alakultak meg tagcsoportjaink egy-egy aktív klubvezető irányításával, a legnemesebb értelemben vett társadalmi munkában végzett közösség szervező és vezető tevékenységével. Van, amelyik egy múzeum, másik művelődési ház, turista szakosztály, nyugdíjas csoport mellett, abba integrálódva működik. Az egy- és többnapos bel- és külföldi kirándulások, országjárások, túrák, városnéző séták, arborétumlátogatások, koncert-, színház-, opera- és múzeumlátogatások mellett klubélet is folyik, ismeretterjesztő és irodalmi stb. előadásokkal, vetélkedőkkel, programokkal, az ünnepek közös, bensőséges megtartásával. Több tagcsoportunk szervez nyári tábort, foglalkozik helytörténeti kutatással, városvédéssel, ismeretterjesztő kiadványok készítésével, kiállítások szervezésével. 1994-ben a Villányi úti klub tagjai által Kossuth Lajos halálának 100. évfordulójára összeállított nívós kiállításunkat Dr. Szabad György történész, parlamenti házelnök nyitotta meg. 2010 folyamán például országszerte 1185 programunk volt — 39 727 résztvevővel !  
     Többször kaptunk magas elismerést, 1990-ben Kós Károly-díjat, 1991-ben Ifjúsági-díjat, 1992-ben Fehér Rózsa-díjat, 1994-ben Műemlékvédelemért-díjat. 1998-ban (kiemelten) közhasznú minősítést nyertünk. 1994-ben alapító ügyvezető elnökünk a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje, 1996-ban alapító elnökünk Magyar Köztársasági Sportdíj, alelnökeink 1991-ben Fitz József-díj, 2003-ban Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt, illetve 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesültek. 2003-ban akkori elnökünk a Magyar Kultúra Lovagja lett. A 2010. október 23-i nemzeti ünnep alkalmából ügyvezető elnökünk a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
     Tagságunk körülbelüli megoszlása: 1200 klubtag 10 tagcsoportban, s 1000 egyéni tag. Az Egyesület vezetősége igyekszik támogatni a klubvezetőket, évente bejárótúrával kombinált továbbképző hétvégét is szervez számukra, az elmúlt években Békéscsaba, Pécs, Salgótarján, Bábolna, Veszprém, Hajdúhadház, Budapest, illetve Hajdúböszörmény voltak a bázishelyek, 2010-ben az ökoturizmusról szóló tanfolyamon vehettek részt. A határon túli magyarsággal is tartjuk a kapcsolatot, kezdeményezésünkre a mi kiskönyvtárunkéhoz hasonló sorozat indult be Erdélyben és a Felvidéken. Találkozókat is szervezünk, Lucskiban, Révkomáromban találkoztunk a felvidéki magyar honismereti, kulturális szervezetek képviselőivel. 2013. februárjában turisztikai konferencián jártunk a Beregszász melletti Nagyborzsován. Klubtagjaink társadalmi munkában tárlatvezetéssel, teremőrködéssel segítik a partner múzeumok munkáját pl. a Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Őszi Fesztiválján. 
     Belső pályázatok, műveltségi és turista vetélkedők, hajtánytúrák, arborétumi, vízi, barlang- és teljesítménytúrák, találkozók, kis- és nagyvasúti vasútbarát programok, hajókirándulások, emléktúrák (Bükk-fennsík, Balatonszemes, Gödöllő, Keszthely, Pestújhely, Prédikálószék, Mecsek, Salgótarján, Szentendre, Szentes, Székesfehérvár, Tihany, Vác, Bécs, Fertőzug, Bécsi-erdő stb.) színesítik életünket. 
     Nyolc éve indult új kezdeményezésünk, a TKM nyílt nap: minden érdeklődő számára indítunk október első hétvégéjén nyílt sétákat, kirándulásokat, elsősorban tagtoborzás céljából. 2014 óta a Mozaik Múzeumtúra játékot is propagáljuk, 2016-tól kifejezetten ezen okostelefonos, QR-kódos játék kedvelőinek is vezetünk kultúrtörténeti városnéző sétát. Tizedik esztendeje új füzeteinket és új bélyegzőhelyeinket ünnepélyes bemutató sétával népszerűsítjük. Jártunk pl. Szentendrén, Iglón, Márkusfalván, Szepesszombatban, Pécelen, Gödöllőn, Jászalsószentgyörgyön, Kecskeméten, Kunszentmiklóson, Cegléden, Vecsésen, Esztergomban.
     Együttműködő partnerünk — többek között — a Mozaik Múzeumtúrát szervező Örökség Kultúrpolitikai Intézet, a Turista és Természetjáró Információs Egyesület, a Budapesti Honismereti Társaság, az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület, a Magyar Térképbarátok Társulata, a Vasutas Természetjárók Szövetsége, a Magyar Vasútmodellezők és Vasútbarátok Országos Egyesülete, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány, a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány, a Magyar Közlekedési Klub, a Völgység Turista Egyesület, a Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület, a Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete, a Budapesti Történeti Múzeum Baráti Köre Egyesület, Kurd Község Polgármesteri Hivatala, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Turista folyóirat. Megszűntéig rendszeres pályázati támogatónk volt a Nemzeti Civil Alapprogram, 2015-től a Nemzeti Együttműködési Alap. Általában jelen vagyunk a budapesti nemzetközi Utazás Kiállításon és a Múzeumok Majálisán. A tagsági igazolvány az ingyenes, vagy olcsóbb múzeumlátogatás mellett egyre többet ér, kilenc éve szálláshelyek, éttermek, üzletek, szolgáltatók (optikus, kisiparos, fuvarozó stb.) is beszállnak partnerhálózatunkba, s ők is kedvezményt nyújtanak országjáró tagjainknak. Érdemes tehát belépni, kifizetni a meglehetősen alacsony éves tagdíjat, s bekapcsolódni politikamentes, önzetlen, a szó valódi értelmében közhasznú civil egyesületünk életébe, a TKME nagy családjába!
     2007-ben ünnepeltük mozgalmunk indulásának harmincadik évfordulóját, 2015-ben egyesületünk 30. születésnapját. 37 esztendős a Kiskönyvtárunk! Ereklyéinkből nagysikerű időszaki kiállítás nyílt Szentesen, a Koszta József Múzeumban, ez később a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, s a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban volt látható, utoljára a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatkoztunk be. Folyamatosan avatunk újabb bélyegzőhelyeket. Valódi civil közhasznú egyesületként kiskönyvtár megrendelőket, önzetlen támogatókat, szja 1%-ukat felajánlókat, önkénteseket, s a hazájuk értékeire büszke mecénásokat, szponzorokat keresünk a szaktárca által is elismert nemes céljaink megvalósításához.   Anyagi lehetőségeink ugyanis rendkívül szűkösek.

     2017-re a tagdíjunk aktív korúaknak 5000 Ft,   nyugdíjasoknak 3000 Ft,   18 év alattiaknak és 70 év felettieknek 2000 Ft. Székhelyünk és levélcímünk:  1119 Budapest, Etele út 59–61. Telefon: +36-1–784–85–88;  +36–20–946–4659. Személyes félfogadás októbertől áprilisig hétfői munkanapokon 15—19 óráig, egyébként előzetes telefoni egyeztetés alapján egész évben bármikor.

Adószámunk:  1900 0974–2–43;                  bankszámlaszámunk:  1020 0823 — 2222 4695 — 0000 0000;

megújult honlapunk:   www.tkme.hu;   de jelen vagyunk a facebookon is!